Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılır? İntim Temizliğinin Önemi

Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılır? İntim Temizliğinin Önemi

genital bölge temizliği nasıl yapılır

Genital bölge temizliği, çeşitli enfeksiyonların önlenmesi için önemlidir. Bu temizliği yaparken ilgili bölgenin ılık su ve pH dengeli özel sabunla yıkanılması tavsiye edilir. Bölgedeki tüyler, cinsel sağlığın devamlılığı için önemli bir işlev üstlense de bazı durumlarda bu tüylerde yerleşen mantar ve bakteriler sorun yaratabilir. Dolayısıyla genital bölgenin temizlenmesi için bu kılların kısaltılması ya da tamamen alınması gerekir. Jiletle, doğal tüy dökücü ürünlerle veya lazer epilasyon yöntemini kullanarak genital bölge temizliği yapmak mümkündür.

Genital Bölge (İntim) Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Genital bölge temizliği, intim temizliği olarak da nitelenir. “Sağlıklı cinsel hayat için gerekli olan genital bölge temizliği nasıl olmalıdır?” sorusuna cevap arıyorsanız şu hususlara dikkat edebilirsiniz: 

  • Pamuklu iç çamaşırları kullanın.
  • İç çamaşırınızı günlük olarak değiştirin.
  • Genital bölgenizi ve çevresini kuru tutmaya özen gösterin.
  • pH derecesi yüksek olan alkali sabunları kullanmayın.
  • Genital bölge şampuanlarını tercih edin.
  • Banyo sonrasında genital bölgeyi önden arkaya silin.
  • Vajinal duş doğal florayı bozduğu için bu uygulamadan uzak durun. 
  • Özel olarak hazırlanan genital bölge temizleme ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Genital bölgede oluşabilecek yanma, kaşıntı ve batma gibi olumsuzlukları engellemek için intim jeli kullanabilirsiniz. Bitkisel formüllerle hazırlanan söz konusu jel, hijyen konusunda sıklıkla tercih edilir.

İntim Temizliğin Önemi Nedir?

“İntim temizliği nasıl yapılır ve önemi nedir?” gibi soruları düşünüyor olsanız da tam anlamıyla cevabı bulamamış olabilirsiniz. Eğer genital bölge temizliğini doğru şekilde yapmazsanız kötü koku, sivilce, akne ve tahriş gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu alanın nemli kalması çeşitli enfeksiyonel hastalıklara sebep olabilir. Sentetik iç çamaşırları terleme yapacağı için pamuklu iç çamaşırlarına göre daha fazla hastalık riski barındırır. İntim temizliği sırasında normal sabun kullanımı önerilmez. Alkali değeri yüksek olan bu tür temizlik ürünleri, genital bölgenin florasını değiştirir. Bu durum kadınlar için çeşitli regl hastalıklarına neden olabilir. Ayrıca bu temizlik idrar yolu hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Kadınlarda Genital Bölge Temizliği

“Kadınlarda genital bölge temizliği nasıl yapılmalıdır?” sorusunun cevabı oldukça basittir. Vajinanın içinin ve dışının korunması için yoğun su kullanımından kaçınmak önemlidir. Kadınların az miktarda intim jelini kullanmak ve sonrasında ılık suyla genital alanın yıkanması temizlik için yeterlidir. Uygulama yapılan bölgenin tahriş olması durumunda bu jelin kullanımına ara verilmelidir. Vajinanın florasının korunması için özel pH değeri olan sabunlarla hijyen elde edilebilir. Dış genital bölgenin günde bir kez yıkanması temiz bir görünüm için önerilir. 

Kadınların aylık döngüleri sırasında genital bölgede daha fazla akıntı görülür. Regl dönemlerinde günde 2 kez, yumurtlama döneminde 1 kez yıkama yeterli olabilir. Kullanılan ped ve tamponların düzenli değiştirilmesi de sağlıklı bir genital bölge için önemlidir.

Erkeklerde Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılır?

“Erkeklerde genital bölge temizliği nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız yazının devamını okuyabilirsiniz. Genital bölgenin her gün yıkanması hastalıkların önlenmesi için önerilir. Cinsel organ ve çevresinin, su ve yumuşak sabun kullanılarak hijyenik hâle getirilmesi mümkündür. Söz konusu bölge yıkanırken ovalama yapmanız önerilmez. Çeşitli enfeksiyonların, ağrının ve tahrişin önlenmesi için deterjan içerikli sabunlar kullanılmamalıdır. Parfüm içeren ürünlerin genital bölgeye sürülmemesi ve ıslak kalmaması da temizlik için önem taşıyan konular arasındadır. Bakteri mantar oluşumunun önlenmesi için pamuk malzemeden üretilen iç çamaşırları kullanılmalıdır. Özellikle tuvalet sonrası bu bölgenin iyi temizlenmesi cinsel ilişki sırasında koku sorununu azaltabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK ÜRÜNLER