El ve Tırnak Bakımı Evde Nasıl Yapılır?

El ve Tırnak Bakımı Evde Nasıl Yapılır?

El ve Tırnak Bakımı Evde Nasıl Yapılır

Bakım denildiği zaman ilk olarak yüz akla gelir. Cilt, saç ve vücut bakımı oldukça yaygındır. Ancak el ve ayak bakımı genellikle ihmal edilir. Oysa eller, tüm gün çalışan uzuvlardan biridir ve derinlemesine bakıma ihtiyaç duyarlar. Tırnaklar da bu elleri süsleyen ve koruyan dokular olarak aynı bakımı hak ederler. Siz de evde el tırnak bakımı için özel bir rutin oluşturabilirsiniz. Bu sayede daha temiz, yumuşak ve genç görünümlü ellere sahip olabilirsiniz.

El ve Tırnak Bakımı Evde Nasıl Yapılır?

Evde el tırnak bakımı yapmak son derece kolaydır. Hijyenik sebepler dolayısıyla özellikle tırnak bakımını evde yapmanız tavsiye edilir. Aşağıdaki haftalık olarak tekrar edeceğiniz manikür rutiniyle el ve tırnak bakımını tamamlamanız mümkündür.


  • Tırnaklarınızı şekillendirin: Kısa kullanmayı seviyorsanız tırnaklarınızı uygun ve temiz bir makas yardımıyla kesebilirsiniz. Yalnızca kısaltacaksanız törpüden yardım alabilirsiniz. Tırnaklarınızı dilediğiniz boya ve şekle gelene kadar törpü kullanımına devam edebilirsiniz ancak uygulamayı tek yönlü yapmayı unutmamalısınız.

  • Ölü deriden kurtulun: Tırnak kenarlarına ve tüm el yüzeyine uygun bir peeling kullanın. Birkaç dakika masaj yaparak hem ölü derinin arınmasına hem de kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olun.

  • Besleyin: Peelingin ardından tırnaklarınıza bakım yağı sürün. Kütiküller için tırnak balsamından da yararlanabilirsiniz. En son yoğun bir nemlendiriciyle ellerinizi besledikten sonra manikür rutininizi tamamlayabilirsiniz.

Evde el bakımı yaparken tırnak etlerini kesmeniz ve itmeniz tavsiye edilmez. Çünkü tırnak eti koruyucu bir bariyerdir. Onu ortadan kaldırmak yerine günlük peeling ve bakım yağı uygulamalarıyla görüntüsünü iyileştirebilirsiniz. Ayrıca genel bakıma destek olmak için arada bir el maskesi kullanmayı da düşünebilirsiniz.

El Tırnak Temizliği Nasıl Olmalı?

El bakımının en önemli aşaması temizliktir. Dolayısıyla ellerinizi ideal sıklıkta yıkamalısınız. Ancak yıkama esnasında aşırı alakali ve parfümlü sabunlardan ve klorlu sulardan uzak durmanız gerekir. Doğal sabunlardan yardım alabilir ve gerekirse evinize su arıtma cihazı taktırabilirsiniz.


Ellerinizi yıkarken tırnaklarınızı da ihmal etmemelisiniz. Köpüren sabunun tırnakların içine de girdiğinden emin olmalısınız. Eğer uzun tırnak kullanıyorsanız temizleme fırçalarından yardım alabilirsiniz. Diğer tırnaklarınız yardımıyla da birbirlerinin içini temizlemeniz mümkündür. 


El ve tırnak temizliği sırasında agresif malzemeler kullanmamaya özen gösterin. Temizlik yaparken mutlaka eldiven kullanın. Ellerinizi gereğinden fazla yıkamayın. Antibakteriyel jel ve kolonya kullanımını sınırlandırın. Sınırlandıramıyorsanız ellerinizi gün içinde sık sık nemlendirmeyi unutmayın.

Tırnak Bakımına Ne iyi Gelir?

Bakım rutinleri dışarıdan olduğu kadar içeriden de desteklenmelidir. Dolayısıyla el tırnak bakımı için dengeli beslenmek çok önemlidir. Protein, biotin, demir, çinko, A-C-E vitaminleri, tırnak bakımı için önemlidir. Yumurta, badem, fındık, yeşil yapraklı sebzeler, balık ve tavuk gibi besinler, tırnak sağlığını destekler. 


Tırnak bakımına iyi gelen bir diğer uygulama, korumadır. Öncelikle tırnaklarınızı asla yememeli ve koparmamalısınız. Kürdan ve benzeri sivri maddelerle zedelememelisiniz. Tırnaklarınızı bir şeyler açmak, yırtmak veya koparmak için kullanmamalısınız. Tüm bu koruma işlemi için gerekli önlemleri almanız şiddetle tavsiye edilir.

Tırnakları Ne Güçlendirir?

Evde el tırnak bakımı yaparken güçlendirme sağlamanız mümkündür. Tırnakları en çok güçlendiren işlem, doğal yağlarla masaj yapmaktır. Yağların ve masajın etkili olması için önce tırnak dibinin ve kenarlarının ölü deriden arındırılması gerekir. Peelingin ardından süreceğiniz zeytinyağı, argan veya hindistan cevizi yağı gibi ürünlerle masaj yaparak tırnaklarınızı güçlendirmeniz mümkündür. Dilerseniz güçlendirme etkili ürünlerden yardım alabilirsiniz.

Sağlıklı Tırnak Nasıl Olmalı?

Sağlıklı tırnak dışarıdan kolaylıkla anlaşılabilir. Sağlıklı tırnağın özellikleri şunlardır:


  • Yatağı pembe, uçları beyaz renkte ve opaktır.
  • Yüzeyi pürüzsüzdür.
  • Kolaylıkla bükülemez.
  • Kırılgan değildir.
  • Kâğıt gibi ince değildir.

Eğer tırnaklarınız bu maddelerin çoğuna uymuyorsa bakım rutininizi gözden geçirebilirsiniz. Tırnaklar, ciddi sağlık problemlerinin de habercisi olabileceği için bir doktora danışmayı da düşünebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK ÜRÜNLER