Evde Tüy Dökücü Ürünlerle Nasıl Bakım Yapılır?

Evde Tüy Dökücü Ürünlerle Nasıl Bakım Yapılır?

Evde Tüy Dökücü Ürünlerle Nasıl Bakım Yapılır

İstenmeyen tüyler, birçok kişinin ortak problemidir. Tüy ve kıllardan kurtulmak için tercih edebileceğiniz farklı depilasyon yöntemleri vardır. Tüy dökücü kullanımı da bu yöntemlerden biridir. Pratik, acısız ve hijyenik olmalarıyla ön plana çıkan tüy dökücü ürünler kadınlar ve erkekler tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Böylece herkes hayalindeki pürüzsüz cilde dakikalar içinde kavuşabilir.

Tüy Dökücü Nedir?

Tüy dökücü, vücuttaki kılları cilt yüzeyinden ayırmaya yarayan bir üründür. Ancak deri altına etki etmez. Yani kılları kökünden almaz. Bir anlamda kılları keser. Bu açıdan jilet mantığıyla çalıştığını söylemek mümkündür. Tüy dökücüler krem, sprey ve jel gibi farklı formlara sahiptir. Fiziksel yapısı fark etmeksizin tüm tüy dökücülerin kimyasal formülasyonları aynıdır.


Tüy dökücü kullanımıyla yüzeysel olarak kıllardan kurtulmak mümkündür. Bu işlem geçicidir. Uygulamanın ardından kişinin hormonal yapısına göre 1 veya 2 hafta içinde kıllar yeniden uzamaya başlar. Dolayısıyla işlemin düzenli aralıklarla tekrar edilmesi gerekir. Sürekli depilasyon yöntemi olarak tercih edilmese bile acil durumlarda kullanmak amacıyla evde tüy dökücü bulundurulması önerilir.

Tüy Dökücü Krem Nasıl Kullanılır?

Tüy dökücü krem kullanımı son derece pratiktir. Ön hazırlık gerektirmez. Ancak yine de ürünün daha iyi etki etmesi için kılların alınacağı bölgeye bir gece önceden peeling veya kese uygulayabilirsiniz. Gözenekleri açarak tüy dökücü kremin kıllara daha fazla nüfuz etmesini sağlayabilirsiniz. Tüy dökücü kullanımına başlamadan önce ise cildinizi temizleyip kurulamanız tavsiye edilir. Özellikle uygulama yapılacak bölgenin kuru olması son derece önemlidir.


Uygulamaya direkt elinizle başlayabilirsiniz. Bir miktar kremi parmaklarınıza veya avucunuza alarak kılların üzerine transfer edebilirsiniz. Bu işlem için spatula kullanmanız da mümkündür. Tüylerin tamamen kremle kaplandığından ve ürünün gözeneklere nüfuz ettiğinden emin olduktan sonra bekleme aşamasına geçebilirsiniz. Ürünün kullanım talimatlarında yazan süre boyunca bekleyip kontrol ederseniz daha iyi sonuç alırsınız. 


Kılların kopmaya başladığını gördüğünüzde kremin tamamını temizleyebilirsiniz. Temizleme işlemi için yine spatuladan yardım almanız önerilir. Ardından krem artıklarından kurtulmak ve gözeneklerinizi temizlemek için uygulama yapılan bölgeyi ılık suyla yıkamalısınız. Bacaklarınızı kurulayıp nemlendirdikten sonra tüm işlemleri tamamlamış olursunuz.

Tüy Dökücü Sprey Nasıl Kullanılır?

Tüy dökücü sprey kullanımı, kremler ile büyük benzerlik gösterir. Uygulama öncesinde kese, temizleme ve kurulama aşamalarının sprey tüy dökücüler için de tamamlanması tavsiye edilir. Ayrıca işlem öncesi kıllarınızı kısaltmanız gerekmez.


Uygulama aşamasına geçtiğinizde ürünü doğrudan şişeden cilde transfer etmeniz gerekir. Bu sebeple doğru açıyı ve dağılımı yakalamanız önemlidir. Tüy dökücüyü ziyan etmemeye, gözünüze veya hassas bölgelerinize kaçırmamaya ve her noktaya eşit ürün gelmesine özen göstermeniz gerekir. Elbette tüylerin tamamen kaplanması ve ürünün ince bir tabaka hâlinde yayılmış olması da önemlidir.


Ürünün kullanım talimatlarında yazan bekleme süresi geçtikten sonra kılları test edebilirsiniz. Kopmaya başlayan kılları spatula yardımıyla temizleyebilirsiniz. Ardından ılık suyla duruladığınız cildinizi kurulayıp nemlendirerek tüy dökücü kullanımını sonlandırmış olursunuz.

Tüy Dökücü Nasıl Etki Eder?

Tüy dökücülerin hedefi, kıl içeriğindeki keratin adı verilen proteinleri zayıflatmaktır. Böylece kılların koparak dökülmesini sağlarlar. Bu ürünlerin yapısındaki potasyum ve kalsiyum hidroksit, kılları çözdürür. Tioglikolik asit tüylerin cilt yüzeyinden temizlenmesine yardımcı olur. Bu iki maddeyi ise taşıyıcı bir kimyasal vücuda aktarır. Su bazlı taşıyıcı madde, ürünün cilde daha iyi nüfuz etmesini sağlar.


Tüy dökücü etkilerinin gerçekleşmesi için belirli bir süre geçmesi gerekir. Çünkü bu maddeler cilde temas ettikten sonra aktifleşmek ve tepkimeye girmek için zamana ihtiyaç duyarlar. Bu süre, çoğunlukla 5 dakika kadar kısadır. Ancak her ürünün içeriği ve herkesin kıl yapısı aynı olmadığı için bekleme aşaması için belirlenen zaman aralığı çoğunlukla 10 dakikaya kadar uzatılır. Elbette tüy dökücüler kimyasal ürünler oldukları için önerilen sürenin aşılmaması tavsiye edilir.

Tüy Dökücü Nasıl Uygulanır?

Tüy dökücü uygulaması zahmetsiz ve hijyeniktir. Uygulama için ürünün üstündeki kullanım talimatlarını takip etmeniz yeterlidir. Kullanım aşamaları kısa bir ön hazırlık, uygulama, bekleme ve temizleme adımlarından oluşur. Opsiyonel olarak uygulama sonrası bakım yapmanız mümkündür. Ancak mutlaka ilk uygulama öncesinde vücudunuzun küçük bir bölgesinde deneme yapmanız tavsiye edilir. 

Tüy Dökücü Zararlı Mıdır?

Tüy dökücü kullanımı da uygulaması da zararlı değildir. Bu ürünler uygulama sırasında elinize yapışmaz, etrafı kirletmez, canınızı acıtmaz, vücudunuzda kesik oluşturma riski taşımaz. Göz ile temasından kaçınıldığı ve ağız yoluyla vücuda alınmadığı sürece doğrudan zarar vermez. Ancak elbette her kimyasal içerikli ürün gibi tüy dökücüler de potansiyel zararlar taşıyabilir. Tüy dökücü krem zararlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:


  • Tahriş: Cilt yüzeyindeki kızarıklık kaşıntı ve batma hissiyle kendini gösterir. Bu etkiler, tüy dökücü ürünün kullanım talimatında yazan süreden daha uzun bir müddet beklemesi sonucunda ortaya çıkabilir. Çoğunlukla ılık suyla durulama, soğuk kompres ve aloe vera jeli uygulaması gibi işlemlerin ardından kaybolur.

  • Alerjik reaksiyon: Tıpkı tahriş gibi kızarma, kaşınma ve batma hissiyle başlayabilir. Ancak şişkinlik ve genel sağlık üzerindeki bozulmalarla devam edebilir. Bu etkiler, ürün içeriğindeki bir maddeye alerjiniz olduğu durumda ortaya çıkar. Çoğunlukla önerilen bekleme süresinin içindeyken gerçekleşir. Derhal ürünü temizler ve varsa ilaç ya da merheminizi kullanırsanız geçebilir. Geçmediği durumlarda hekime başvurmanız gerekir. Ender bir durumdur. Ön test ile engellenebilir.

  • Kuruluk: Tüy dökücü ürünler cildi kurutmaya meyillidir. Özellikle sık kullanıldığı durumlarda pul pul dökülmelere yol açabilir. Bunu önlemek adına uygulamaların ardından nemlendirme işlemini ihmal etmemeniz önerilir.

Tüm bu zararlı etkiler, âdeta olağanüstü durumlarda gerçekleşir. Çoğunlukla kullanım hatasından kaynaklanır. Cildinize uygun bir tüy dökücü alır ve kullanım talimatlarına birebir uyarsanız olumsuz sonuçla karşılaşma riskinden kurtulabilirsiniz.

Tüy Dökücü Krem Abdesti Bozar mı?

Tüy dökücü kullanımının abdest ile hiçbir alakası yoktur. Abdesti bozan durumlar mezheplere göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak ciltten sıvı çıkışı ve bilinç kaybı gibi durumlarda abdestin yenilenmesi gerekir. Tüy dökücü kullanımı, bu durumların arasında sıralanmaz. Ancak abdest bir temizlenme işlemidir. Dolayısıyla abdest öncesi vücutta tüy dökücü ürün kalıntısı bulunmadığından emin olmanız fayda sağlar. 


Ayrıca bazı müslümanlar, vücudun hiçbir parçasının abdestsiz arındırılmasını doğru bulmazlar. Bu nedenle saç kesimi ve depilasyon gibi işlemlerden önce abdest alırlar. Dilerseniz işlem öncesinde abdest alabilirsiniz. Ancak işlem sonrasında abdestiniz bozulmuş olmaz.

Erkekler İçin Tüy Dökücü Bakım

Tüy dökücü ürünler, erkekler tarafından da rahatlıkla kullanılabilir. Hâlihazırda erkek tüy dökücü ürünler mevcuttur. Bu ürünler, kalın ve sert kıllarda etkilidir. Böylece hemen her erkeğin kıl yapısına uyum sağlarlar. Erkekler de diledikleri tüy dökücü ürünü alıp kullanma talimatlarına uyarak acısız ve ağrısız bir depilasyon süreci geçirebilirler. 


Yine erkeklerin de uygulamanın ardından bakım yapmaları tavsiye edilir. Örneğin traş losyonu gibi ürünleri tüy dökücü uygulaması sonrasında da kullanabilirler. Çünkü tüy dökücü de tıpkı jilet gibi kılları yüzeyden keser ve cildi kurutmaya meyillidir. Dilediğiniz zaman kullanabileceğiniz tüy dökücüyle kısa sürede pürüzsüz bir vücuda kavuşmanız mümkündür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK ÜRÜNLER