Genital Bölge pH Değeri Nedir?

Genital Bölge pH Değeri Nedir?

Genital Bölge pH Değeri Nedir

Birçok insan, sağlıklı yaşam için çeşitli rutinler oluşturur. Ancak dikkat edilen onlarca unsurun arasında gözden kaçan detaylar olabilir. Cinsel sağlık adına son derece önemli olan cilt ve genital bölge ph değerinin korunması, bu detaylardan biridir. Küçük problemlerinizin sebebini anlamak ve bunların daha büyük sonuçlar doğurmasını önlemek için genital bölge ph değerini öğrenmeli ve korumalısınız.

Cildimizin pH Değeri Nedir?

Cilt, vücudun hem koruyucusu hem de en değerli kıyafetidir. Cildinizi koruyarak genel sağlığınıza büyük ölçüde katkıda bulunabilirsiniz. Ancak cilt, yalnızca temizlemek, nemlendirmek ve UV ışınlarından kaçınarak korunmaz. Cildinizin yapısını ve kimyasını da koruyabilmek için pH değerini bilmelisiniz. 


0 ile 14 arasında değer alan pH birimi, bir çözeltinin asitlik ve alkalilik derecesini ölçer. Çözeltinin diğer kimyasallarla gireceği tepkimeleri tahmin etmek için büyük önem taşır. Cildin pH değeri 4 ila 6 arasında değişir. 4.5 ila 5.5 pH arasının cilt için ideal olduğu söylenir. Ancak cildin de her bölgesi aynı pH değerine sahip değildir. Yüz bölgesinde bile değişik değerler ölçülebilir. Örneğin T bölgesi, yanaklara göre daha asidik olabilir. Genital bölge pH değeri de cildin genelinden farklıdır.


Bazı bölgelerde sonuç değişse de insan cildi asidik bir yapıya sahiptir. Cilde kendi pH değerine yakın ürünler uygulanmalıdır. Çok asidik veya bazik malzemeler kullanmaktan kaçınılmalıdır. Doğada bulunan malzemelerin çoğu, nötr değere yakındır. Bu sebeple cilt için doğal malzeme kullanımı tavsiye edilir.

Vajinal pH Değeri Nedir?

Vajina, kadın genital sisteminde bulunan içsel bir yapıdır. Vulva olarak adlandırılan dış dudakların arasında yer alır. Doğal olarak nemli bir yapıdadır. Kendisi tarafından üretilen doğal vajinal akıntılarla temizlenir. Çünkü sağlıklı mikroorganizmaların varlığı sayesinde korunan özel bir floraya sahiptir. Vajinal ph değeri 3.8 ile 4.5 arasındadır. Asidik özellik taşır.


Vajinanın doğal asidik ortamı, laktobasiller gibi mikroorganizmalarının sağlıklı şekilde çoğalmasına yardımcı olur. Zararlı bakterilerin büyümesini engeller. Enfeksiyon riskini azaltır ve vajinanın doğal sağlığına destek olur. Ancak vajinanın ph değeri; hormonal farklılıklar, menstrual döngü, cinsel aktivite ve yanlış temizleme gibi etkenler sonucunda değişebilir. Böyle bir durumda hekime danışılması tavsiye edilir. 

Genital Bölge Neden Diğer Bölgelerden Daha Hassas Bir Yapıya Sahiptir?

Genital bölgenin cildin diğer bölgelerinden daha hassas olmasının ilk sebebi deri inceliğidir. Genital bölgenin özellikle iç yapıları, cildin geri kalanından daha az yağ bezi içerdiği için görece incedir. Yağ, cilt için koruyucu bir bariyerdir. Bu ince derinin altında çok az yağ üretildiği için genital bölge yeterli bariyere sahip değildir.


İkinci sebep, genital bölgenin mukozal olmasıdır. Mukozal yüzeyler, enfeksiyonlara daha açık olmalarıyla bilinirler. Genital bölge sürekli nemli olduğu ve sürtünmeye maruz kaldığı için tahrişe de açıktır. Ayrıca genital bölge temizliğinde pH değerine dikkat edilmediğinde de bu bölgede hassasiyet gelişebilir. 

İntim Bölgede pH Ve Laktik Asitin Önemi

İntim bölgede pH değerinin korunması, cinsel sağlığı destekler. Çünkü bu durum, doğal mikrobiyal dengenin de korunması anlamına gelir. Dengeli flora, sağlıklı vajina demektir. Laktik asit ise vajinal bölgede doğal olarak üretilir. Laktobasiller tarafından üretilen bu asit, pH seviyesini düşürmeye yardımcıdır. Böylece vajinayı daima asidik yapıda tutar. 

Genital Bölge pH Bozulursa Ne Olur?

Genital bölge pH değeri bozulduğunda birtakım sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu sorunların bazıları şunlardır:


  • Mantar enfeksiyonu
  • Kaşıntı ve tahriş
  • Kötü koku ve akıntı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Genel rahatsızlık hissi

Bu sorunların ortaya çıkmaması için genital bölgeyi korumanız gerekir. Hijyen ürünü dahi olsa yabancı maddeleri vajinanızdan uzak tutmalısınız. Regl döneminde maksimum hijyene dikkat etmeli, pamuklu çamaşırlar giymeli ve genital bölgenizi sıkan kıyafetlerden kaçınmalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK ÜRÜNLER