Sporcular İçin Tüy Alma Rehberi

Sporcular İçin Tüy Alma Rehberi

Sporcular İçin Tüy Alma Rehberi

Epilasyon, sporcular için önemli konulardan biridir. Birçok sporcu istenmeyen tüylerden kurtulmayı tercih eder. Bunun sebebi kimi zaman profesyonellik bazen de estetiktir. Siz de yaptığınız spora ve estetik anlayışınıza uygun olarak kıllarınızı alabilirsiniz. Bu işlem için birçok farklı yöntem arasından seçim yapmanız mümkündür.

Sporcular Kıllarını Almalı mı?

Kılların alınması günlük hayatta olduğu gibi sporda da tamamen kişisel bir tercihtir. Mutlaka sporcu kıl almalıdır diye bir kural yoktur. Ancak bazı sporlarda kılların alınması yaygındır. Örneğin yüzme, bu sporlardan biridir. Bazı yüzücüler sürtünme seviyesini minimuma indirmek için tüm vücut kıllarını alırlar. Böylece âdeta bir balık gibi pürüzsüz ciltleri sayesinde suda daha rahat kayarlar. Yüzmede epilasyonun performansı az da olsa etkilediğini söylemek mümkündür.


Kılları almanın yaygın olduğu bir diğer spor alanı vücut geliştirmedir. Vücut geliştiriciler, emek vererek bedenlerinde yaptıkları değişimin daha iyi görünmesi için pürüzsüz bir alan yaratmak isteyebilirler. Yani vücut geliştiricilerin kıl alma amacı hem performansa hem de estetiğe yöneliktir. Atletizmde de çoğunlukla mayo giyildiği için estetik görünüm adına kıllar alınabilir. Kıllarını almayı tercih eden sporcu, tüy dökücü ürünleri değerlendirebilir.

Sporcular Kıllarını Nasıl Almalı?

Sporcu kıl alma yöntemleri arasında tıraş başı çekmektedir. Her ne kadar tıraşlamak tüyleri kökünden almasa da en küçük kıllara bile müdahale etmenizi sağlar. Jilet kullanmak için kılların uzamasını beklemenize gerek yoktur. Bu sebeple tıraş, ihtiyaç anında gerçekleştirilmeye müsait bir uygulamadır. Jilet yardımıyla antrenmana veya maça çıkmadan hemen önce duşta bile dakikalar içinde kıllarınızdan kurtulabilirsiniz.


Sporcuların epilasyon rutinini hormon seviyelerine göre düzenlemesi de tavsiye edilir. Özellikle ağırlık kaldırma ve direnç antrenmanları gibi kas güçlendirmeye yönelik faaliyetler, testesteron hormonunda artışa yol açabilir. Bu artış, her zaman olmaz veya düşük seviyelerde kalabilir. Ancak yine de yoğun antrenmanlarınızın olduğu günlerde hormon seviyenizin yükseleceğini düşünerek epilasyon yapmamanız tavsiye edilir. Çünkü hormon seviyesi yüksekken alınan kıllar, normalden daha hızlı uzarlar.

Vücut Kılları En İyi Neyle Alınır?

Vücut kılları, çoğunlukla gövdede yer alan tüyleri ifade etmek için kullanılır. Erkeklerde göğüs, karın ve sırt bölgesinde kıllanma görülebilir. Ancak özellikle sporcu ve vücut geliştirici erkekler bu görüntüden hoşlanmazlar. Bilhassa göğüs ve karın, son derece hassas bir bölgedir. Bu bölgede ağda ve epilatör kullanımı can yakıcı olabilir. Jilet ise bu yumuşak bölgede kullanmak için biraz risklidir. Vücut kılları için en doğru tercih, tüy dökücü ürünlerdir.


Tüy dökücü, sporcu kıl alma işlemi için farklı çeşitler sunar. Kremler, en yaygın tüy dökücülerdir. Ancak sprey ve jel formda tüy dökücüler de bulunur. Eğer fazla vaktiniz yoksa ve ellerinizi bulaştırmak istemiyorsanız sprey tüy dökücüyle depilasyon işlemini hızla tamamlayabilirsiniz. Üstelik tüy dökücü ürünleri spor çantanızda dahi taşıyabilirsiniz.

Spor Yapmak Kılları Çoğaltır mı?

Kılların çoğalması, vücuttaki hormon dengesiyle alakalıdır. Testesteron hormonunun seviyesi ve genetik faktörler, kıl çoğalması üzerinde etkilidir. Spor yapmak, ağır antrenman sırasında düşük seviyelerde testosteron artışına sebep olabilir. Ancak bu artış, kıl foliküllerini etkileyecek düzeyde değildir. Yani normal şartlarda spor yapmak kılları çoğaltmaz. Ancak ergenlik dönemindeki bireylerde sonuç farklı olabilir.

Futbolcular Bacak Kıllarını Neden Alır?

Futbolcuların bacak kıllarını almasının ilk sebebi, tıbbî bakımdır. Maç içindeki incinmelere müdahale ederken sürülen ürünler, pürüzsüz yüzeylerde daha etkilidir. Pürüzsüzlük, maç sonrasında yapılan masaj için de avantaj sunar. Ayrıca bazı futbolcular bu pürüzsüzlüğün sürtünmeyi azaltarak performanslarını artıracağını düşünür. Kimileri de estetik amaçlı kıllarını almaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK ÜRÜNLER