Tüyleri Kökünden Almak mı? Yoksa Kısaltmak mı? Hangi Yöntem Daha Doğru

Tüyleri Kökünden Almak mı? Yoksa Kısaltmak mı? Hangi Yöntem Daha Doğru

Tüyleri Kökünden Almak mı Yoksa Kısaltmak mı

İstenmeyen tüyler hem kadınların hem de erkeklerin ortak derdidir. Bu dertten kurtulmak için başvurabileceğiniz onlarca çözüm mevcuttur. Bilinen tüy alma yöntemleri arasından kendinize en uygun olanı seçerek bu sorunu çözmeniz mümkündür. Dilerseniz evde uygulayabileceğiniz yöntemleri veya güzellik merkezlerine başvurmayı tercih edebilirsiniz.

Evde Tüyler Nasıl Kökünden Alınır?

Evde tüyleri kökünden yok etmek için kullanabileceğiniz dört farklı yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerin başlıca özelliklerini aşağıdaki listede bulabilirsiniz. Size en pratik ve işlevsel gelen yöntemi uygulayabilirsiniz.


  • Ağda: En geleneksel yöntemdir. Onlarca farklı tür ve formülasyona sahiptir. Kılları kökünden alırken ölü deriyi de temizler. 

  • Epilatör: Pilli veya elektrikli cihazlar yardımıyla uygulanır. Birden fazla kılı aynı anda çeker. Yani otomatik cımbızdır. Farklı bölgelere özel başlıklı ve soğutuculu setleriyle pratik kullanım sunar.

  • Cımbız: El yordamıyla kılların tek tek çekilmesini gerektirir. Yüz bölgesi veya tek tük kalmış kıllar için uygundur.

  • İp: Epilatör ile aynı mantıkla çalışır. Çoğunlukla yüz bölgesinde kullanılır. Ancak daha geniş alanlar için de kullanılabilir.

Bu dört yöntemin yanı sıra ev tipi lazer epilasyon cihazları da kılların köküne etki eder. Ancak bu cihazları kullanmadan önce kılları yüzeyden almak gerekir. Böylece cihaz, kıl köklerini görüp yakabilir. Yanan kökün performansı düştüğü için kıl üretimi zayıflar.

Epilasyon ve Depilasyon Farkı Nedir?

Epilasyon, hemen her tüy alma yönteminin yerine kullanılan bir ifadedir. Ancak tüyleri yok eden her işlem, epilasyon değildir. Bu işlemler dörde ayrılır:


  • Epilasyon: Tüylerden kalıcı olarak kurtulmayı hedefleyen işlemlerdir. Bu işlemlerde kıllar değil, doğrudan kökleri hedef alınır. Kökler, lazer ışınları veya iğnelerle tahrip edilerek etkisiz hâle getirilir. Bu işlemin düzenli uygulanması sonucunda birçok bölgeyi kıllardan arındırmak mümkündür. Ancak epilasyon bile %100 çözüm vaat etmez.

  • Depilasyon: Jilet ve tüy dökücü gibi kılları yüzeysel olarak alan işlemleri ifade eder. Bu işlemlerde kıllar kısa süre sonra yeniden uzar.

  • Uzun süreli depilasyon: Kılları kökünden alan işlemleri ifade eder. Bu işlemlerde kılların yeniden uzaması zaman alır. Depilasyon, uzun vadeli pürüzsüzlük sunar. Ancak bir süre sonra kıllar yeniden uzar.

  • Tüy kısaltma: Çoğunlukla makasla tüyleri kısaltma işlemini ifade eder. Bu işlem sonrasında tüyler hâlâ görünür fakat eskisinden daha kısadır. Birçok kişi bazı bölgelerde bu yöntemi tercih eder.

Kılları almak için kullanılan tüm yöntemler arasındaki farkları bu şekilde sıralamak mümkündür. Vücudunuzun farklı bölgelerinde ayrı işlemler kullanmayı düşünebilirsiniz. Farklı zaman dilimlerinde de kullandığınız yöntemleri değiştirmeniz mümkündür.

Tüy Dökücü Krem mi? Ağda mı?

Tüy dökücü krem, kılları yüzeyden alır. Ancak acısız ve kolaydır. Ağda ise kılları kökünden alır fakat zahmetli ve acılı olabilir. Acil durumlarda ve çok hassas bölgelerde tüy dökücü krem kullanabilirsiniz. Vaktiniz olduğunda, vücudunuzun fazla acımayan bölgelerinde ve uzun süreli pürüzsüzlük aradığınızda ağda tercih edebilirsiniz. Söz konusu iki işlem, birbirinden çok farklı tüy alma yöntemleri olduğu için yapacağınız seçim tamamen kişiseldir.

Tüy Dökücü Krem mi? Jilet mi?

Tüy dökücü krem ve jilet, benzer etkiye sahip uygulamalardır. Çünkü ikisi de kılları yüzeyden alır. Evde tüy alma yöntemleri arasındaki en hızlı seçeneklerdir. Ancak jilet; cilde fazla bastırdığınızda, eklem bölgelerindeki kıvrımlara uyum sağlayamadığınızda, acele ettiğinizde veya elinizden kaydığında kesiklere yol açabilir. Tüy dökücü krem, bu anlamda daha güvenli bir yöntemdir. Yalnızca kremi cilt üzerinde gerekenden fazla bekletmemeye dikkat etmeniz gerekir.

Depilatuar Ürün Kullanırken Bilinmesi Gerekenler

Depilatuar ürün kullanırken bilinmesi gerekenler değişkenlik gösterir. Örneğin tıraş uygulamasında tek yapmanız gereken, kayganlaştırıcı bir ürün yardımıyla jileti kıllardan arındırılacak bölgede gezdirmektir. Dikkatli olmanız yeterlidir. Ancak tüy dökücü ürünlerin her biri kendine özel talimatlar içerir. Ambalaj üzerindeki talimatlara uyarak bu ürünleri güvenle kullanmanız mümkündür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK ÜRÜNLER